2252
12 feb. 2018

Un "desant" chisinauian la Sipoteni…

La 12  februarie 2018, prozatorul Ion Iachim și publicistul Vasile Șoimaru, ambii născuți la Cornova, însoțiți de sipoteneanul Ștefan Maimescu, deputat în Primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență, au făcut o vizită la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din comuna Sipoteni, Călărași. Instituția în cauză este una dintre cele mai mari ale raionului și ale republicii. La timonă îl are pe tânărul, de numai 33 de ani, și energicul profesor de istorie Dumitru Bob.
Cei menționați mai sus au venit la celebrarea hramului școlii. Sărbătoarea religioasă s-a împletit si cu una "civilă"- ziua de naștere a poetului national Grigore Vieru și lansarea romanului "Ninge aspru la Cotul Donului" de Ion Iachim. Prima parte a sărbătorii l-a avut ca protagonist pe preotul paroh din localitate, Ghenadie Petriciuc, care a oficiat un parastas în memoria celor 156 de ostași români căzuți la Cotul Donului, în noiembrie-decembrie 1942, iar în a doua parte s-au produs invitații: Ion Iachim a discutat cu elevii despre trilogia finisată de curând, care-i are ca personaje pe Mareșalul Ion Antonescu și ostași de rând ce au luptat pentru dezrobirea Basarabiei; Vasile Soimaru le-a vorbit elevilor si profesorilor despre Odiseea sa la Cotul Donului, în patru rânduri, iar Ștefan Maimescu, sipotenean get-beget, a relevat pagini din biografia sa de deputat în Parlamentul Independenței, apoi și cea de membru al diasporei basarabene din vestul Europei, în Nordul Italiei și Marea Britanie… De o deosebită invenție literar-artistică au dat dovadă: buna profesoară de română Ecaterina Rău, moderatoarea spectacolului ad-hoc, și elevii liceului, dintre care era de reținut pe micul Damian Morari, clasa a 5-a, un artist adevărat, un mic prinț, care a jucat- inspirat! -rolul lui Alistar Vărzărescu din trilogia lui Ion Iachim.
La manifestare a participat și primarul comunei Vasile Rață, încurajând-o și dându-i o pondere deosebită.
La final de sărbătoare, gazdelor le părea rău că oaspeții se grăbeau la Chișinău, bunicul Șoimaru fiind așteptat acasă cu un cadou la ziua de naștere a unui nepot al său, iar celor trei invitați le parea și mai rău că nu pot să mai rămână, chiar dacă micro-sărmăluțe ca la Sipoteni nicăieri nu mai există…
S-au despărțit cu sloganul: "Ne mai vedem data viitoare!". Numai că data viitoare, la sărbătoarea din 2019, deja și-a anunțat disponibilitatea invitatul scriitor și Director al Liceului PROMETEU, Aurelian Silvestru… (C.I.E.)